Robotizált raktárt nyitott az Euronics

Átadták az Euronics műszaki áruházlánc új, robotizált műszaki raktárát Üllőn.

A 28 ezer négyzetméteres komplexum 1,6 milliárd forintba került, az ingatlant bérli a cég-mondta a VG-nek Fazekas Bálint, az Euronics kereskedelmi ügyvezető igazgatója. Kiemelte, Magyarország egyik legmodernebb okosraktárbázisát hozták létre, a műszaki piacon elsőként alkalmazva ezt a megoldást. Az új létesítmény egyaránt szolgálja az Euronics fizikai bolthálózatában és a dinamikusan fejlődő online csatornáin növekvő vásárlói igényeket és a folyamatosan bővülő termékkínálat-kapacitás szükségletét is.
A raktár kialakításával a vállalkozás mérföldkőhöz érkezett, a következő öt-tíz évben a vásárlókat innen szeretnék kiszolgálni-tette hozzá az ügyvezető. A komplexumban harmincezer féle és 300-400 ezer darab termék tárolására van lehetőség, a robotok óránként akár 800 terméket is képesek összekészíteni. A cég eddig két raktárból látta el a hálózatát, mostantól azonban minden logisztikai tevékenység egy helyen van, a beruházással megduplázták a raktárterületet.
Fazekas Bálint ismertette, hogy az Euronics családi vállalkozásként harminc éve van jelen Magyarországon, tavaly 71 milliárd forint rekord árbevételt ért el, ami 11 százalékos forgalombővülés volt egy bév alatt. Országszerte 64 üzlettel rendelkeznek és több, mint ezer munkavállalójuk van. A szortiment egy év alatt 28 százalékkal bővült, az elektronikai termékeken kívül a kert- és barkécspiacra, a játék és vegyiáru-piacra is beléptek-tette hozzá.
Az értékesítési volumen 2018 óta több, mint a duplájára emelkedett az offline és az online piícon is. Fazekas Bálint kiemelte, hogy az új raktár optimalizált, gazdaságosabb és hatékonyabb üzemeltetést tesz lehetővé. A raktárbázis robotizálásával a rendelések kiadása 30 százalékkal gyorsult. Az igazgató a VG-nek elmondta: szeptemberre szeretnék elérni, hogy a megrendelt árut 24 órán belül meg is kaphassák a vásárlók.
Bizonyos termékek mozgatása, kiadása emberi erő helyett mesterséges intelligencia által vezérelt, autonóm árumozgató robotok segítségével történik, amellyel időt és emberi munkát takarítanak meg, illetve csökken a dolgozók fizikai megterhelése.
A centralizálással rövidebb rakodási időt, alacsonyabb fuvarköltséget és a szállító járművek jobb kihasználtságát érik el. Ráadásul a több rámpával kétszer annyi kamiont tudnak fogadni, ezáltal pedig csökkentik a logisztikai költségeket.
Az utóbbi évek innovációi kapcsán kiemelte, hogy a cég januárban megújult webáruháza 38 százalékkal több felhasználót ér el. Szintén januárban az áruházláncot üzemeltető Vöröskő Kereskedelmi és Azolgáltató Kft. hétmilliárd forint értékben bocsátott ki zöldkötvényt. Úgy tervezik, hogy bevont forrást az infrastruktúrát érintő energiahatékonysági projektek finanszírozására fordíják majd.